DE DUBBEL
 


 
 

Een aantal jaren geleden heb ik voor het laatst m'n PC een serieuze boost gegeven met de upgrade van een slot 370 moederbord naar een slot 775 bord, en de daarbij behorende vervanging van de Intel celeron (1,3 Ghz, Tualatin) in een Intel Pentium 4 (2,8 Ghz met hyperthreading).

En nu is het weer zover, tijd voor een 'echte' upgrade. we gaan voor de dubbel. De dual core procesoren van Intel zijn nu ongeveer een jaar op markt en wat beter betaalbaar geworden. De concurentie met AMD heeft hier waarschijnlijk ook wel wat mee te maken. En als echte hollander willen we natuurlijk niet teveel betalen.

We willen niet al teveel in één keer vervangen, want de meeste dingen zijn nog prima in orde, zoals de videokaart, dus zoeken we een moederbord voor een nieuwe dual core processor waarop in ieder geval onze 'oude' AGP videokaart kan worden aangesloten, en als het mogelijk is ook het geheugen.

Uiteindelijk ziet ons (korte) boodschapenlijstje er als volgt uit:

boodschapenintel Core2DuoAsrock 775Dual-VSTA

1) processor: Intel Core2Duo, model E6600.

2) Moederbord: Asrock 775Dual-VSTA.

 

oude processor

het oude moederbord met de processor nog in de socket. De koeler is al verwijderd waardoor de koelpasta goed zichtbaar is. Ook de videokaart en de PCI insteekkaarten worden verwijderd waarna het moederbord uit de kast gehaals kan worden om plaats te maken voor het nieuwe Asrock bordje.

 

Coolermaster kast

De lege kast, waar het nieuwe moederbord in kan worden geplaatst.

 

Asrock 775Dual-VSTA

Dit is dan het nieuwe bord, met zowel een PCI expres 16x slot en een AGP slot. Ik heb een prima AGP kaart (MSI 6600GT) dus die gebruik ik voorlopig. Ook zichtbaar zijn de blauw en geel gekleurde slots voor het geheugen, voor zowel DDR als DDRII geheugen (je kunt niet tegelijk DDR en DDRII gebruiken).

 

PCI slotsconroe presler FSB1066 Dual Core CPUafgeschermd slot

 

core2duo processor

En zie hier de nieuwe processor een Intel Core2Duo, model E6600, van de onderkant af gezien.

 

De processor voet op het moederbord. De processor past maar op één manier.

 

En klaar is .... De processor zit op z'n plek.

 

processor koeler

Op de bijgeleverde koeler is al koelpasta aangebracht, dus je hoeft in dit geval niet mer zeelf te gaan knoeien met pasta (hoewel het vrij eenvoudig te doen is hoor!).

 

Eerst monteren we het moederbord met processor en het geheugen in de kast,....

en daarna de koeler,

en de AGP videokaart, en andere insteekkaarten.

 

En daar hebben we de hele kast weer met alles ingebouwd. Een redelijk eenvoudige upgrade, maar wel redelijk wat werk omdat het moederbord is vervangen, en alles 'hangt' uiteindelijk aan het moederbord.

<<TERUG

 

 

© 2009. Marco van de Bildt (marcoswebstek.nl).