PIZZA

 

Voor het maken van pizza gebruik ik inmiddels twee recepten, een beetje afhankelijk van de situatie. Ik heb meerdere recepten uitgeprobeerd maar ben bij de twee recepten die ik hier geef blijven steken.

 
         
  Ingrediënten:


Brooddeeg volgens dit recept

Voor de vulling:
Tomatensaus of gepelde tomaten uit blik (zie recept)
Kaas (geraspt)
Paprika
Basilicum
Oregano
Zwarte olijven
Olijfolie

 

lieke maakt pizza

ingrediënten topping

 
         
  Bereiding:

RECEPT 1:

Voor dit recept begin je met het basis recept voor brood.

deeg deeg in ovenschaal

De ‘vorm’ die je dan kunt maken met het deeg is de welbekende platte ronde vorm. Je kunt ook een andere vorm kiezen. Ik zorg zelf altijd dat de bodem van m’n bakplaat geheel bedekt is.

toppings

Voor de vulling kun je eigenlijk zelf de ingrediënten kiezen. Een soort basis vulling is tomaten, paprika, uien, kaas en zwarte olijven. Niet alles is geschikt om als vulling te gebruiken. Uitproberen is hier het toverwoord. Zorg dat de vulling niet te nat is want dan wordt de pizzabodem te zacht aan dat komt de smaak niet ten goede. Ik gebruik vaak tomatensaus als basisvulling.

basis saus

Wat ook heel goed kan als je geen tomatensaus bij de hand hebt is gepelde tomaten uit blik; tomaten in stukjes snijden en het sap met wat basilicum en oregano over de bodem uitsmeren.
Lekker is om verschillende soorten kaas te proberen zoals gorgonzola en mozzarella, maar ook oude kaas is heel lekker.

pizza voor de ovenpizza voor de ovenpizza vor de oven

De pizza wordt ongeveer 30 min. gebakken in een op 180ºC. voorverwarmde oven. Zorg ervoor dat de vulling niet aanbrand.

pizza op tagel

En dan, eten maar!!

 
         
 

RECEPT 2:

Ook bij dit recept begin je met het basisrecept voor brood. Met deze hoeveelheid deeg kun je vier pizza’s maken. Verdeel het deeg in vier stukken en kneed de stukken (Je kunt het deeg eventueel bewaren in folie ingepakt in de koelkast).

deeg


Neem een bolletje deeg en rol het uit met de deegrollen tot je een mooie platte ronde pizza hebt.
Leg het deeg op de bebloemde pizzavorm en snij de overtollige delen van de rand af, dit kun je weer gebruiken bij de volgende pizza.
De pizza wordt dun ingesmeerd met de welbekende tomatensaus en eventueel wat andere ingrediënten. De pizza gaat nu ongeveer 8 tot 10 minuten de oven in. de oven in op de hoogste temperatuur, bij ons ongeveer 220°C, met daarin op de bodem een stoeptegel.

ronde pizza

Een goede beschrijving van deze manier van pizza’s bakken kun je op deze site vinden. Na deze eerste keer in de oven kan de pizza nog een keer kort de oven in met bijvooorbeeld wat kaas, champingnons, uien.

 

Eet smakelijk, en kijk ook eens naar de pizzabakkers in actie


 
         
       
         
         
         
         
         
© 2005. Marco van de Bildt